Wat betekent geweldloosheid?

Communicatie vanuit het hart, via Jakhals en Giraffe

Mensen schrikken soms van de term ‘geweldloze’ communicatie. Het klinkt zo groot. Ze voelen zich niet aangesproken omdat zij geen ‘geweld’ gebruiken. Ze denken dan aan het soort geweld waarbij je een ander fysiek pijn doet. Maar ze realiseren zich niet hoeveel geweld er kan zitten in taal. De woorden die je spreekt, de blik in je ogen of de ondertoon van je stem. Mensen voelen dat.

Be the change you want to see in the world – Mahatma Ghandi

2 oktober: internationale dag van de geweldloosheid

De Verenigde Naties riepen 2 oktober uit tot internationale dag van de geweldloosheid. Op de geboortedag van Mahatma Gandhi geven we aandacht aan de boodschap van geweldloosheid. Wat betekent dat eigenlijk, geweldloosheid? Het liefst zien we een wereld zonder geweld. Maar de werkelijkheid is anders. Er zijn conflicten overal ter wereld. Soms groot en langdurig en zeker voor je gevoel, buiten je invloed. Toch heb je meer invloed dan je denkt.

Je hebt meer invloed dan je denkt

Het begint namelijk klein. Het begint met jezelf. Met de taal die je tegen jezelf spreekt. De woorden die je gebruikt tegen de mensen om je heen. Jij bent het startpunt en het voorbeeld. Wees daarom bewust van je communicatie. Verbaal en nonverbaal.

Geweldloosheid gaat over de intentie de ander geen geweld aan te doen

Je kunt niet altijd voorkomen dat je een ander pijn doet. Soms maak je keuzes waarmee je de ander raakt. Geweldloosheid zit ‘m in de bereidheid te luisteren. Zowel naar jezelf als naar de ander. Open staan voor gevoelens en behoeftes. En dat respectvol kunnen uitspreken. Dat is waar geweldloze communicatie over gaat. Marshall Rosenberg, de grondlegger van geweldloze communicatie, werd hierbij geïnspireerd door o.a. Mahatma Gandhi en Martin Luther King.

Eenvoudig maar niet simpel

Je kunt leren om geweldloos te communiceren. Met vier eenvoudige stappen als houvast. Met de jakhals en de giraffe als ankers om je te helpen herinneren. Met humor en diepgang. 

Simpel, maar niet eenvoudig. Wel invloedrijk. En als je klein begint, het voorbeeld bent en het uitdraagt, kan het gaan werken als een olievlek. En wie weet, ooit, zal de wereld ervan profiteren. Het begint bij jezelf: Be the change!

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan jou helpen de regie te nemen over hoe jij je voelt. Zodat jij gaat snappen hoe je dat doet. En al die technieken en modellen zoals NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk zitten in mijn rugzak en helpen ons daarbij.

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.