Omgaan met gevoelens

Goed voelen
Goed voelen

Goed voelen is luisteren naar wat er speelt in jou. We hebben het vaak over positieve en negatieve emoties. Dat klinkt alsof er goede en slechte gevoelens zijn maar dat is niet zo. Het gaat niet over goed of fout. Gevoelens zijn een onderdeel van je leven. Soms is er vreugde en soms verdriet.

Marshall Rosenberg, de grondlegger van geweldloze communicatie heeft het daarom over gevoelens als behoeftes zijn vervuld en gevoelens als behoeftes niet zijn vervuld.

Het doel van het leven is niet om altijd gelukkig te zijn. Het doel van het leven is om te lachen als er iets valt te lachen en te huilen als er iets valt te huilen.

– Marshall Rosenberg

Signaalfunctie

Gevoelens hebben een signaalfunctie. Ze laten ons weten of een behoefte wel of niet is vervuld. Gevoelens geven informatie over onze behoeftes.
Zie het als een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto. Als het rode lampje brandt, is de benzine bijna op en moeten we tanken.

Gevoelens en behoeftes onderzoeken met behulp van de GROK-kaarten

Welke behoefte zit eronder?

Als je emotioneel bent, onderzoek dan welke behoefte onder dit gevoel zit. Wat is voor jou belangrijk en wordt daar wel of niet aan voldaan? Behoeftes en waarden zitten op een gevoelslaag. Je behoefte of belangrijke waarde herkennen en benoemen, zorgt dat je in een andere energie komt. Soms is het al genoeg om te erkennen wat er speelt. Soms is er meer nodig. Kijk dan hoe je die behoefte kunt vervullen. Je kunt een verzoek doen aan de ander of zelf actie ondernemen.

Het belang van goed voelen

Het geeft keuzemogelijkheden als je weet wat je behoefte is. Het begint met goed voelen. Opmerken wat er is en onderzoeken wat het gevoel je wil vertellen. Zo krijg jij meer regie over je leven.

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan jou helpen de regie te nemen over hoe jij je voelt. Zodat jij gaat snappen hoe je dat doet. En al die technieken en modellen zoals NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk zitten in mijn rugzak en helpen ons daarbij.

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.