Baas over je brein

Het is hondenweer en je hebt geen zin om naar buiten te gaan. Terwijl je je nog zo had voorgenomen om vaker te gaan sporten, hardlopen of wandelen. Herken je dat? Dat je voornemens best snel sneuvelen? Neem de regie en word weer baas over je brein.

Word de baas over je brein

Dagelijks hardlopen, mediteren, op tijd naar bed gaan, minder snoepen of je administratie doen. Wat je doel ook is, het vraagt iets van je brein. Om een nieuw patroon aan te leren moet je uit je comfortzone. En dat vindt ons brein niet fijn. Dat doet het liefst wat het altijd al deed. Dat kost namelijk geen energie. Dat is comfortabeler. En dus plof je weer met een zak chips op de bank. Hoe kan dat? Je wilde het namelijk echt, echt, echt.

Uitleg over het brein

Ons brein bestaat simpel gezegd uit twee delen: een ‘voel’deel en een ‘denk’deel.

Het voeldeel heeft als taak jou veilig en comfortabel te houden. Dit deel van het brein stamt uit de oertijd en is al miljoenen jaren oud. Het bestaat uit twee onderdelen: het reptielenbrein en het emotionele brein.

  1. Het reptielenbrein zorgt voor de overleving. Het reageert bij gevaar. Daar hoef je niet over na te denken. Het gaat in een reflex.
  2. Het emotionele brein is vooral bezig om jou zo comfortabel mogelijk houden. Van oudsher wil het energie besparen. Dus kiest het (automatisch) de weg van de minste weerstand. Het wil gemak en geen pijn. Ik noem dit ook wel je interne labrador.

Interne dierentuin

Dus het voeldeel van je brein zorgt ervoor dat je uitstelt of afstelt. Eigenlijk is deze interne dierentuin er verantwoordelijk voor dat je niet gaat wandelen als het regent.

Vind je dit belachelijk? Ik leg het uit.

De neocortex

Het ‘denk’deel van ons brein, de neocortex, is qua ontwikkeling veel jonger dan dit robuuste ‘voel’deel. En daarom lukt het vaak niet om je doelen te behalen. Als de reptiel aangaat, gaat het denken op slot. Misschien herken je dat wel. Dan kom je bij stress niet meer uit je woorden. Je gaat vechten, vluchten of bevriezen. En als die interne labrador zijn zin krijgt, komt ie zijn mand niet uit. Daar kun je niks aan doen, het is een natuurlijke reactie.

Baas over je brein

Gelukkig is er een oplossing! Nu je snapt hoe dit werkt, kun je de regie terugnemen.

Het denkdeel van het brein heeft namelijk een troefkaart: de prefrontale cortex ook wel de interne manager genoemd. Die manager kan de regie terugpakken. Dat lukt als je je bewust bent dat je ‘gegijzeld’ bent door je interne beestenboel.  Word weer baas over je brein: stel je reptiel gerust en voed je interne labrador op.

Begin met kleine stapjes

Het helpt om kleine stapjes te nemen. Dan blijft het comfortabel. Een nieuwe gewoonte moet inslijten. Eenmaal gewend gaat het vanzelf. Dus, begin gewoon met een stukje van je administratie. Pak je meditatiekussen en ga zitten, al is het maar vijf minuten. Trek je regenjas aan en ga naar buiten. Met of zonder hond.

Wil jij weer de regie over je leven? De baas worden over je brein?
Misschien is een NLP opleiding of een NLP coachtraject iets voor jou. Ik denk graag met je mee.

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan jou helpen de regie te nemen over hoe jij je voelt. Zodat jij gaat snappen hoe je dat doet. En al die technieken en modellen zoals NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk zitten in mijn rugzak en helpen ons daarbij.

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.