NLP: Wat is dat?

29 november 2017

Regelmatig krijg ik de vraag: Huh? NLP? Wat is dat?

Voor mij is het niet meer weg te denken, maar deze reactie hoor ik best vaak. Wat is nou eigenlijk NLP? Een nichtje van mij dacht dat het een afkorting was van een opleidingsinstituut, zoiets als LOI. Ze zat in de goede richting. Je kunt je erin laten opleiden…..

En het is nog veel meer.

Het is nog helemaal niet zo eenvoudig te schetsen wat NLP nou eigenlijk is. Daarom bij deze een poging:

Neuro Linguïstisch Programmeren

  • Neuro gaat over je zenuwbanen die prikkels vanuit de buitenwereld, vanaf je zintuigen naar je brein transporteren en vice versa. Hoe jij deze informatie verwerkt en opslaat, heeft invloed op hoe je een gebeurtenis interpreteert, wat weer invloed heeft op hoe je je voelt. Vervolgens uiten wij ons door middel van gedrag: verbaal en non verbaal.
  • Linguïstisch gaat over taal: het verbale gedeelte van ons gedrag. T.o.v. de grote hoeveelheid informatie die ons brein te verwerken krijgt, is de taal die wij spreken eigenlijk ontoereikend. Het is dus belangrijk goed uit te vragen wat iemand precies heeft waargenomen en ook non verbale informatie mee te nemen.
  • Programmeren gaat over veranderprocessen. Je kunt dit vergelijken met een computer. Wanneer software-programma’s verouderd zijn, vinden we het logisch om de pc een update te geven. Dat kun je als mens ook!  Als gedragspatronen niet meer voor je kloppen, kun je ze her-programmeren.

Klinkt nog steeds abstract hè?

Voor de meeste mensen zijn deze processen van informatieverwerking, onbewust. NLP maakt je bewust van deze onbewuste processen. Dat zijn enorme eye-openers. Er is (veel) meer dan dat stukje wat jij hebt waargenomen. Dat bewustzijn geeft inzicht in hoe jij in elkaar zit en keuzevrijheid als je het anders wilt.

Praktisch betekent NLP twee dingen:

NLP is zowel een manier om je communicatie te verbeteren als een boost voor je persoonlijke ontwikkeling.

En dat vind ik nou zo gaaf van NLP. Die prachtige wisselwerking en het een staat niet los van het ander waardoor het effect heeft op alle gebieden in je leven.

Voor mij is NLP een ‘way of life’ geworden. Een basishouding. Een methodiek om meer in m’n kracht te staan. En het is een communicatietool en biedt handvatten om te coachen en te begeleiden en……
Zie je wel, het is echt teveel om zomaar even uit te leggen.

Misschien moet je het toch gewoon een keer zelf ervaren:

NLP Introductieworkshop: Verbeter je communicatie

NLP Introductieworkshop: Brein in Balans