Met een elastiekje je verleden in

25 januari 2018

Tijdens een teamcoachingsgesprek kwamen we op het thema ‘feedback’. Over feedback (durven) geven, over hoe het is om feedback te ontvangen en over het verschil tussen feedback en kritiek.

Feedback geven en ontvangen

Een van de teamleden vertelde dat ze het lastig vond om feedback te ontvangen, vooral wanneer ze een hoge werkdruk en veel stress ervaart. Met name de toon waarmee de feedback dan wordt gegeven kan bij haar heftig binnen komen.

Ze vertelde dat het vroeger thuis niet zo leuk was. Met een autoritaire vader die nogal streng uit de hoek kon komen. Steeds als iemand haar aanspreekt op een ‘strenge’ toon, wordt zij onbewust getriggerd op dit oude stukje.

Het raakte me, dat zo’n jonge meid zich hier al zo bewust van was en dat ze het durfde te delen.

Hoe je je zomaar kan vergissen

Het werd een mooi gesprek. Over hoe je je in communicatie soms kunt ‘vergissen’ en een collega of leidinggevende onbewust (!) verwart met iemand uit je verleden. Dat gaat supersnel. Alsof je met een elastiekje je verleden in wordt getrokken. In een split second voel je je weer dat kleine jongetje of meisje tegenover die boze ouder of leerkracht en reageer je ook als zodanig: heel angstig en timide of juist fel en opstandig. Zo intrigerend hoe dit werkt.

Eye-openers

Er zijn hele mooie oefeningen om de ‘verwarring’ uit elkaar te halen en inzichtelijk te maken. Zodat je letterlijk ziet, dat je je vergist. Dit is dan een enorme eye-opener. Vervolgens heb je weer keuzemogelijkheden en kun je ervoor kiezen om in je volwassen zelf te stappen. En kun je met alle kennis en vaardigheden die je als volwassene tot je beschikking hebt, reageren en de feedback ontvangen.

Vind jij dit ook zo interessant? En wil je meer weten over die onbewuste patronen waar je soms zomaar in kunt schieten?

Systemisch werk en transactionele analyse

Naast NLP en geweldloze communicatie komen ook systemisch werk en transactionele analyse aan de orde tijdens de workshop “Van harte gecommuniceerd” op 1, 2 en 3 februari a.s.

Hier zijn nog een paar plekjes vrij. Je bent van harte welkom.

Direct aanmelden