Hoe voorkom je oude koeien aan de kersttafel?

20 december 2017

Dit is geen blog over mislukte kerstrecepten, taaie biefstuk of droge sudderlappen. Maar dat de kerstrecepten stress op kunnen leveren, is herkenbaar voor veel mensen.
En dat terugkerende patronen en conflicten, de spreekwoordelijke ‘oude koeien’ juist tijdens de feestdagen uit de sloot komen, ook.

Spreekwoordelijke ‘oude koeien’

Het is eind december, de laatste week voor kerst. Een drukke periode vol verwachtingen die ook wisselende gevoelens op kan roepen.

Hoe ervaar jij dat? Verheug je je op gezelligheid en samenzijn met dierbaren?

En/of zie jij ook een beetje op tegen het geregel, de kerstboodschappen en het time-managen in de keuken en drukt die verantwoordelijkheid zwaar op je schouders?
Baal je dat je moet voldoen aan allerlei verwachtingen terwijl in je huispak op de bank voor de tv met een simpel bord boerenkool voor jou ook helemaal oké zou zijn?

Misschien mis je dierbaren, die er eerdere jaren nog wel bij waren en word je tijdens deze dagen juist met je neus op verdrietige feiten gedrukt?
Of speelt er in jullie familie een conflict waardoor de spreekwoordelijke vrede ver te zoeken is? En is dat dan bespreekbaar? Of hebben we het er niet over maar is het gemis of de spanning voelbaar.

Koetjes en kalfjes

Priet-praten jullie de hele avond over koetjes en kalfjes? Manoeuvreer je je om oude grappen (gaap) en politieke discussies heen? Zou je ook zo graag wat meer echte verbinding willen voelen? Juist met deze mensen die zo belangrijk voor je zijn?

Tijdens de feestdagen worden emoties vaak uitvergroot. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Ik hoop voor je dat je heel bewust kunt genieten van de positieve gevoelens en dat je kunt stilstaan bij het feit dat je daar dankbaar voor bent.

Maar als je wat minder in je hum bent, hoe overleef je dan de feestdagen? Als er ‘gedoe’ is en je het idee hebt dat je wordt geleefd. Zou je hier minder tegenop willen zien? Je meer op je gemak willen voelen en weten hoe je dat doet? Of dat nou het kerstdiner is of iets op een ander moment in het jaar, een lastig gesprek waar je tegenop ziet?

Dat kan! Je kunt zelf veel invloed uitoefenen. Op de sfeer en de communicatie en ook op je eigen stemming.

NLP en geweldloze communicatie

Afgelopen weekend heb ik in de NLP Practitioner opleiding het thema ‘Geweldloze Communicatie’ behandeld. Een dierbaar onderwerp omdat communiceren volgens dit gedachtegoed je helpt om uit de ‘oude koeien’ en ander gedoe te blijven. Omdat het je helpt om in contact te blijven met je gevoelens en behoeftes en je dit zonder gehakketak kunt uiten. Juist zo vlak voor de kerst, als de behoefte aan ‘vrede op aarde’ zo groot is bij iedereen. Dan is het zo fijn, als je kunt beginnen met dat stukje ‘vrede op aarde’ in jezelf.

Vrede op aarde begint met vrede in jezelf

Wil jij voortaan kerst vieren zonder ‘oude koeien’? Leren omgaan met ‘gedoe’ in je communicatie? Kom dan een keer kennismaken met NLP en geweldloze communicatie.

Op korte termijn organiseer ik twee workshops:

  1. De tweedaagse module “NLP met een sausje van GC” op 26 en 27 januari 2018
  2. De intensieve driedaagse “Van harte gecommuniceerd” op 1, 2 en 3 februari 2018

Na deze workshops heb je handvatten om je communicatie te sturen en hoef je niet meer op te zien tegen moeilijke gesprekken. Een mooi vooruitzicht voor het nieuwe jaar.  Je bent van harte welkom!!

Wil je nu al meer weten? Download dan de gratis training “Weg met conflicten en gedoe!”

En voor nu wens ik je alles wat voor jou belangrijk is!