Gevoelens: het belang van goed voelen

24 september 2020

Goed voelen is luisteren naar wat er speelt in jou. We hebben het vaak over positieve en negatieve emoties. Dat klinkt alsof er goede en slechte gevoelens zijn maar dat is niet zo. Het gaat niet over goed of fout. Gevoelens zijn een onderdeel van je leven. Soms is er vreugde en soms verdriet.

Het doel van het leven is niet om altijd gelukkig te zijn. Het doel van het leven is om te lachen als er iets valt te lachen en te huilen als er iets valt te huilen. – Marshall Rosenberg

Marshall Rosenberg, de grondlegger van geweldloze communicatie heeft het daarom over gevoelens als behoeftes zijn vervuld en gevoelens als behoeftes niet zijn vervuld.

Signaalfunctie

Gevoelens hebben een signaalfunctie. Ze laten ons weten of een behoefte wel of niet is vervuld. Gevoelens geven informatie over onze behoeftes.
Zie het als een waarschuwingslampje op het dashboard van je auto. Als het rode lampje brandt, is de benzine bijna op en moeten we tanken.

Welke behoefte zit eronder?

Als je emotioneel bent, onderzoek dan welke behoefte onder dit gevoel zit. Wat is voor jou belangrijk en wordt daar wel of niet aan voldaan? Behoeftes en waarden zitten op een gevoelslaag. Je behoefte of belangrijke waarde herkennen en benoemen, zorgt dat je in een andere energie komt. Soms is het al genoeg om te erkennen wat er speelt. Soms is er meer nodig. Kijk dan hoe je die behoefte kunt vervullen. Je kunt een verzoek doen aan de ander of zelf actie ondernemen.

Weten wat je behoefte is, geeft keuzemogelijkheden.

Het begint met goed voelen. Opmerken wat er is en onderzoeken wat het gevoel je wil vertellen.

Wil jij ook beter voelen? Contact met wat er speelt? En dat kunnen communiceren?
Tijdens de workshop Van harte gecommuniceerd leer je de basis van geweldloze communicatie.

Nieuwsgierig geworden of heb je een vraag? Neem dan gerust Contact met me op.