Werken op de tijdlijn: loop je eigen pad

23 mei 2018

Kan het jou soms ook zo overvallen? Emoties die groter zijn dan eigenlijk bij de situatie past.
Dat je onredelijk boos kunt worden. Of onverklaarbaar angstig zodat je niet doet wat je graag wilt. Dat je verdrietig wordt of je machteloos voelt maar dat het zo buitenproportioneel is. Dat je ervan overtuigd bent dat je iets niet kunt, niet mag, niet durft. Het belemmert je en het begint je ook te irriteren.

Wanneer word ik nou eindelijk eens volwassen!?!

Je bent inmiddels al lang en breed volwassen en toch voel je je soms net een klein kind dat stampvoetend in de kamer staat als je je zin niet krijgt.
Of dat je er tegen opziet om je mond open te doen in een situatie op je werk of in de privé sfeer en dat je denkt: “What the fuck? Waarom kan ik niet gewoon voor mezelf opkomen? Ik ben inmiddels 46 en nota bene leidinggevende.”

En toch overvalt het je soms en gedraag je je weer als vanouds. Als vanouds: het woord zegt het eigenlijk al.

Ik had het vorig jaar nog. Ik deed de opleiding familieopstellingen en was super enthousiast en leergierig.

Maar steeds als de trainer vroeg: “Wie wil deze opstelling begeleiden?”, keek ik weg en deed net of ik de vraag niet hoorde. Moest ik ineens nog iets opzoeken in mijn aantekeningen.
Als iemand anders zich dan aanbiedt, voel ik diep van binnen opluchting… he gelukkig, die beurt gaat aan mij voorbij….ik hoef niet…..

En daarna baal ik stevig van mezelf: “Wat ben ik nou voor een struisvogel? Ik ben hier voor mezelf, wil dit graag leren, dit is mijn kans. Ik sta inmiddels voor de groep, geef zelf trainingen…” Wat gebeurt hier?

Iets van vroeger

Herken je dat?
Ergens, onbewust, herinnert zo’n situatie je aan iets ouds… iets van vroeger… je wordt getriggerd en ineens is het net alsof je, diep van binnen, weer 12 bent… voel je dat ongemak weer van toen en handel je ook als zodanig.

Terwijl je inmiddels allang volwassen bent!

Wat zou het lekker zijn als je zonder deze oude ballast in het leven kunt staan.
Gewoon de dingen durft te doen die je graag wilt. Op een volwassen manier je mening geven zonder je klein te maken of te gaan pleasen.

Gelukkig zijn er mooie oefeningen om dit stuk te helen. Bijvoorbeeld op de tijdlijn.

Je tijdlijn: jouw levenspad

Ons onbewuste slaat al onze herinneringen op en bewaart die chronologisch op een denkbeeldige tijdlijn. Jouw levenspad. Als een soort fotoalbum of film van je leven. Vergelijk het maar met de tijdlijn op Facebook.

Ieder mens heeft een tijdlijn: een metafoor die staat voor de manier waarop jouw brein je heden, verleden en toekomst organiseert. Ieders tijdlijn is uniek en loopt vanaf je conceptie tot aan je dood.

Van jongs af aan bewaar je daar je herinneringen en de bijbehorende emoties. Echter, met het benul van de leeftijd die je toen had! En op basis van die emoties ervaar je volgende, gelijksoortige gebeurtenissen.

Het kan hierbij gaan om serieuze, traumatische ervaringen maar ook om dingen die jij toen als traumatisch hebt ervaren. B.v. je bent gepest op het schoolplein. Je ouders werden boos als je je bord niet leeg at. Je kreeg op je kop omdat je iets stuk had gemaakt. Je bent een baby, hebt honger en je moet wachten op je fles.

Je bent er sterker uit gekomen

Het was niet leuk. Misschien was het zelfs afschuwelijk. De ervaring is zoals die is en die kun je niet veranderen, maar je hebt het wel overleefd en je bent er sterker uit gekomen.

Vandaag de dag kom je in situaties die je onbewust herinneren aan iets wat jij als spannend, verdrietig of gevaarlijk hebt opgeslagen op je tijdlijn. En zo kunnen de ogen van je baas je ineens doen denken aan die van je vader als hij boos was. De stem van je partner of het gedrag van een collega triggert ineens iets met een broer of zus. In je huidige opleidingsgroep zie iemand die net zo irritant doet als die vroegere klasgenoot. Een gevoel van leegte of angst kan ontstaan zijn toen je nog heel, heel jong was.

Buitenproportionele reacties

Daarom kun je soms zo buitenproportioneel reageren. Je reageert op de situatie nu, vanuit de emotie van toen. Dat gaat onbewust.

Het kan enorm helpen om die jonge ervaring op te sporen en te helen.

Op de tijdlijn kun je met volwassen ogen en met de wijsheid van jouw opgegroeide zelf, kijken naar die jonge ervaringen en die emoties transformeren.
Letterlijk tegen dat jonge kind zeggen dat het allemaal goed is gekomen met jou en het alsnog geven wat het daar, toen nodig had.

Je zult merken dat de heftigheid eraf gaat.
De ervaring zelf kun je niet veranderen. Maar wel de manier waarop de herinnering is opgeslagen. Je haalt de emotionele lading eraf. En dat heeft invloed op soortgelijke latere herinneringen en toekomstige ervaringen.

Mensen kunnen enorm opknappen van een tijdlijntje

En daar heb je in het dagelijks leven veel profijt van. Mensen kunnen enorm opknappen van een tijdlijntje.

Terug naar de kleuterschool

Zelf heb ik in tijdlijn-oefeningen gezocht naar die spanning als ik iets moest presteren in een groep: dat onzekere ‘ik durf niet…’ gevoel.
Ik kwam terecht op de kleuterschool, een van de eerste dagen. Vreemde kindjes die met je willen spelen, niet weten wat er van je wordt verwacht. Ik snapte er niets van en heb dat als heel onveilig ervaren en opgeslagen. En dat was de basis voor vele volgende ervaringen op schoolpleinen en schoolreisjes. Ik heb niet zo’n leuke schooltijd gehad. Terwijl ik goed kon leren!

Op de tijdlijn heb ik dit kunnen zien en ervaren. Tegen mijn jongere zelf gezegd dat het helemaal goed is gekomen.
Door die eerste ervaring te helen, zullen de emoties van navolgende ervaringen ook milder worden.
En, dat is zo gaaf: ook de ervaringen in het heden en in je toekomst. Je stapt daarna vol vertrouwen de toekomst in.

Liever niet wroeten in het verleden

N.B.
Soms zijn mensen bang voor wat ze tegenkomen. Ze willen liever niet wroeten in het verleden. Een trauma wil je immers niet opnieuw meemaken.
Hierbij kan ik je gerust stellen: je hoeft de nare ervaring niet te herbeleven. Je gaat er van een veilige afstand naar kijken. Met alle hulpbronnen die je nu tot je beschikking hebt.

Dus mensen kunnen echt opknappen van een tijdlijntje.

En klinkt je dit nu allemaal wat zweverig in de oren? Dat kan ik me best voorstellen. Je kunt het zo zweverig of zo nuchter krijgen als je het wilt. Zoveel mensen, zoveel mogelijkheden. Ook dat is zo gaaf met de tijdlijn. De variaties zijn eindeloos. Het effect magisch: Je kunt toveren met tijdlijnen.

Nieuwsgierig geworden?

Werken met tijdlijnen is een onderdeel van

Je kunt hiermee o.a. je eigen verleden opschonen, vergeten talenten weer herinneren, een doel planten in de toekomst en anderen begeleiden.

Heb je een specifieke situatie waar je mee wilt werken, dan kan ik een tijdlijn met je doen in een individueel coach traject.

Neem gerust contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.
Ik denk graag met je mee.