Visual image

Systemisch coachen:

Een andere manier van kijken naar een probleem

Systemische coaching

Vroeger wist je zeker: “Later ga ik het heel anders doen als mijn ouders…..”
En kijk nu eens. Steeds vaker merk je dat je het eigenlijk net zo doet als je ouders, terwijl je het zo graag anders wilde. Herken je dit?

Zijn er bepaalde problemen, die steeds weer opduiken in jouw leven?
Bijvoorbeeld: Lukt het je maar niet om een stap te zetten? Vind je het lastig om keuzes te maken? Neem jij makkelijk de last van de hele wereld op je schouders? Voel je je eenzaam of buitengesloten terwijl er zoveel mensen om je heen zijn? Zijn er belangrijke relaties die stroef lopen en wil je daar inzicht in?

“Papa, ik lijk steeds meer op jou”

Stef Bos

Systemisch coachen is een andere manier van kijken naar een probleem.
We kijken naar hoe jij je verhoudt tot anderen in je omgeving. En hoe dit zijn oorsprong kan hebben in je familie.

Overlevingsmechanismen kunnen van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit gaat onbewust en deze patronen kunnen heel hardnekkig zijn.
Omdat ze zo onbewust zijn, helpt het niet om er veel over na te denken en over te praten. Dit zijn die thema’s die je herkent bij jezelf, die je snapt, die je niet wilt en toch doet, of andersom, wel wilt en steeds maar niet doet.

Van die terugkerende patronen, die voelen alsof ze eigenlijk niet van jou zijn. En dat klopt. Want je hebt ze overgenomen. Onbewust. En daarom is het ook zo lastig ervan af te komen. Pas als je hebt ingezien waar het vandaan komt, kun je door het te herkennen en erkennen, loskomen van de lading. Dit werkt op een diepere laag en is heel bevrijdend.

Systemisch coachen is de 1 op 1 variant van familieopstellingen (een methodiek waarbij representanten jouw vraag a.h.w. uitbeelden in een groep).
Je kunt zo’n opstelling ook in het klein doen b.v. op tafel. Met poppetjes, kopjes, suikerzakjes of andere toevallig aanwezige materialen. Ik heb eens een opstelling op het strand begeleid met schelpjes.

Tijdens een systemische coachsessie breng jij een vraag in en zet je met Playmobil poppetjes de situatie neer. Door hier samen naar te kijken, kunnen patronen helder worden. Dit kan heel veel inzicht geven. Door het te herkennen en erkennen en door het herstellen van de ‘orde’ op tafel, kan er, energetisch, weer rust en balans komen in het hele systeem.

Ben je benieuwd of dit jou zou kunnen helpen bij een thema waar je mee zit? Ik kijk graag met je mee.

Een systemische coachsessie kan ook onderdeel zijn van een coach-traject.