Wie praten er mee?

24 april 2018

Inzicht in je interne stemmen

Hoe je reageert op situaties, wordt beïnvloed door wat je in het verleden hebt meegemaakt.
Dat ‘herinneren’ gaat onbewust, in een split second. Alsof je met een elastiekje, zo je verleden in wordt getrokken.

Kijk jij weleens naar Dreamschool? Indrukwekkende televisie over ontspoorde jongeren die een laatste kans krijgen onder leiding van Lucia Rijker en Erik van ’t Zelfde. Prachtig om te zien hoe respectvol zij deze jongeren benaderen. Hen laten inzien hoe hun reacties getriggerd worden door oude pijn terwijl zij ook eerlijk naar hun eigen reacties kijken.

In Dreamschool zie je duidelijk hoe dat werkt. Hoe de leerlingen kunnen ontploffen als een klasgenoot iets naar boven haalt. Iets dat hen herinnert aan een al dan niet aanwezige ouder, aan oude pijn of oud onrecht.

Het is alsof je uit verschillende ‘delen’ bestaat:

 

Ouder

Je reageert soms net zoals jouw ouders dat vroeger deden. Verzorgend en liefdevol of juist kritisch en met je vinger wijzend: “Dat mag niet” of “Dat hoort niet zo!”

In ieder van ons klinken nog steeds de interne stemmen van onze ouders door

Als het goed is, waren beide kanten aanwezig en had je zorgzame ouders die je normen en waarden bijbrachten. Maar het kan ook negatief doorslaan. Een te liefdevolle verzorging werkt betuttelend en houdt je klein. Een te strenge opvoeding kan doorslaan in autoritair machtsvertoon.

Volwassene

Soms ben je de volwassene: Dan kun je rustig blijven, in het hier en nu. Je hebt overzicht, benoemt feiten en stelt vragen.

Kind

Soms gedraag je je als een speels kind, dat heerlijk kan genieten en vrij wil zijn. Of als een opstandig kind als je iets niet mag of wordt aangesproken. Je wilt het ‘Zelluf doen!’  Misschien op het rebelse af.
In Dreamschool zie je tevergeefse pogingen om aandacht van een ouder die er niet is.

Automatische reacties

In gesprekken reageer je (automatisch) steeds vanuit 1 van deze posities:

  • Je kunt klinken als een ouder, verzorgend of kritisch
  • Je zet je volwassene in, stelt verhelderende vragen en benoemt feiten
  • Of je reageert als een kind: enthousiast, speels, gehoorzaam of opstandig

En dit gaat de hele tijd door. We schakelen voortdurend tussen deze posities.

Wanneer de reacties ‘logisch’ zijn, loopt je communicatie soepel

Wanneer je vanuit je interne ouder bij de ander een intern kind aanspreekt en deze reageert als zodanig, dan is er niks aan de hand. Of wanneer je interne kind, onbewust, aanspraak doet op de ouder in de ander, en die ouder werkt mee, ook niet. Zo zijn er vele variaties mogelijk. Wanneer iemand reageert op de onbewust gewenste manier, dan loopt de communicatie prima.

Echter wanneer je reageert vanuit een andere positie als de positie die wordt aangesproken, ontstaat er wrijving. GEDOE dus.

Het gaat niet over jou, maar over mij

In Dreamschool leren ze de leerlingen dit in te zien en dat ze vervolgens kunnen schakelen naar de volwassen positie. In het hier en nu feiten benoemen en merken: ‘Hee, dit triggert iets bij mij. Het gaat niet over jou, maar over mij’.

“Als jij zo tegen mij doet, vergis ik mij. Zie ik ineens mijn vader of mijn moeder. En alle pijn die daarbij hoort, komt in onze communicatie mee naar buiten.”

Het is belangrijk om je te realiseren, dat achter ieder mens zijn hele geschiedenis staat.

Interne stemmen

Ieder hoort zijn eigen ‘interne stemmen’. Stel je eens voor: een klas vol leerlingen, je cliënten, collega’s, medewerkers of je baas. Stuk voor stuk worden zij beïnvloed vanuit hun achtergrond waar heel veel mensen en gebeurtenissen een rol spelen. Wat een drukte he? Gedoe wordt zo een stuk begrijpelijker.

Transactionele Analyse

Deze theorie van de interne ouder-volwassene-kind, komt uit de Transactionele analyse. Dit onderzoekt interacties tussen personen.

Overdracht of Dubbelbeeld

Je ‘vergissen’ in mensen, wanneer je je gesprekspartner onbewust verwart met iemand anders noemen we ook wel overdracht of dubbelbeeld.

Speels gecombineerd

Voor mij komen de onderwerpen die ik zo graag combineer steeds weer samen: systemisch werk, geweldloze communicatie en transactionele analyse. Ik lijm ze met NLP aan elkaar.

 

Wil je dit gaan snappen en herkennen? Meer begrip voor (jouw) gedoe?

Kijk dan eens of de driedaagse workshop “Van harte gecommuniceerd” iets voor jou is.

Van harte gecommuniceerd

Ben je al bekend met NLP en wil je nog verder verdiepen? Meer onderwerpen combineren?
In september start de NLP Master Practitioner.

NLP Master Practitioner

Nieuwsgierig geworden maar wil je eerst sfeer proeven en kennismaken?
Kom dan langs op een van de gratis kennismakingsworkshops.

Gratis kennismakingsworkshop