Waarnemen: de eerste stap voor minder gedoe

25 juli 2021

geweldloze communicatie

Herken je dat je soms zo uit je slof kunt schieten? Iemand zegt iets, doet iets of kijkt zo en floep, daar ga je…. Het kan op je werk zijn of thuis, zomaar ineens word je geraakt en barst de spreekwoordelijke bom.

Of andersom. Jij bent best relaxed en je partner, je collega of je kind schiet ineens in de weerstand. Als door een wesp gestoken om iets wat jij zegt of doet. Je ziet het gebeuren maar hebt eigenlijk geen idee wat de aanleiding is van de commotie. Maar feit is wel dat de sfeer omslaat en je in een discussie belandt.

Hoe kan dat?

Ik had ooit een partner die snel op z’n teentjes was getrapt. Zo waren we nog gezellig aan het kletsen en ineens keek hij chagrijnig, zaten we op elkaar te mopperen en duurde het lang voor de lucht weer geklaard was….. Wat hebben wij veel ruzie gehad in onze relatie. Hoe zonde….. Want we waren wel hartstikke gek op elkaar.
Ik had toen nog niet in de gaten dat ik dit zelf kon beïnvloeden. Wat ben ik blij met wat ik inmiddels heb geleerd en ik denk regelmatig: “Had ik dit maar eerder had geweten, dan hadden wij elkaar minder gekwetst.”

Onze reactie is vaak automatisch: we schieten in de verdediging of beschuldigen de ander van de ontstane sfeer: “Nee joh, dat is helemaal niet zo. Wat zit jij nou ineens chagrijnig te kijken. Ik snap niet wat er met jou aan de hand is. Waarom moet jij de avond nou weer verpesten? Met jou is ook geen land te bezeilen.”

Voor je het weet, sla je met deuren en heb je ruzie in de tent, niet beseffend dat je gevangen zit in automatische, onbewuste patronen.

De kunst is om dit op te merken, dan kun je het doorbreken

Als je merkt dat je weer zo aan het hakketakken bent, stop dan even, haal adem en benoem wat je waarneemt.

Waarnemen, is niet voor niets de eerste stap uit de geweldloze communicatie

Klinkt simpel

Ik merk in mijn workshops dat mensen die eerste stap nog niet zo gemakkelijk vinden. Want hoe doe je dat nou precies, dat waarnemen zonder oordeel?

Misschien is die eerste stap wel de lastigste. Je schiet namelijk heel gemakkelijk in je valkuil. En dat is niet zo gek want dat gebeurt automatisch. Je bent het zo gewend. Je doet al zo van kinds af aan.

Hier komt NLP van pas, de basis, het communicatiemodel

Besef dat ieder mens de wereld anders waarneemt. We filteren de informatie die op ons afkomt op onze eigen unieke manier. Onze zintuigen spelen daarbij een rol, hoe je bent opgevoed, wat je gelooft en belangrijk vindt maar ook eerdere ervaringen en herinneringen. Allerlei onbewuste omstandigheden bepalen jouw waarneming en hoe je iets interpreteert. Dat is een onbewust en supersnel proces.

  • Je herkent vast dat je sneller geïrriteerd raakt als je al chagrijnig bent omdat je vannacht slecht hebt geslapen.
  • Met een knorrende maag loop je anders in de supermarkt als wanneer je net gegeten hebt, je neemt dan andere dingen waar.
  • Als je b.v. ‘harmonie’ belangrijk vindt, zul je sneller iets als een conflict beschouwen, als wanneer je ‘competitie’ heel belangrijk vindt, ik noem maar iets.

Nu je dit weet en je hier bewust van bent, kun je anders gaan reageren

Het steekt dus best nauw, zeker als er al een conflict op de loer ligt, om zuiver te zijn in wat je waarneemt en heel bewust te zijn van jouw interpretaties.

Want wanneer jij (onbewust) je interpretaties, oordelen en verwijten communiceert, nodig je (onbewust) de ander uit dit ook te doen en zo ontstaat gemakkelijk een cirkel waarin we vanuit automatismen op elkaar reageren en het conflict in stand houden of zelfs vergroten.

Dus het begint altijd bij stap één!

Wees je heel bewust: wat precies neem je waar?

En vervolgens communiceer je dit met behulp van NLP tools. Daarom vind ik het zo belangrijk om NLP te combineren met geweldloze communicatie. NLP maakt het mogelijk. Het geeft je handvatten.

Drie praktische tips:

1. Voel het verschil:

“Wat loop je weer te drammen!”  versus “Ik hoor je vraag of ik op wil schieten.”

“Je verstoort steeds de les!”  versus “Ik zie dat je op je mobiel kijkt.”

“Je luistert niet naar me!”  versus “Ik zie dat je uit het raam kijkt terwijl ik tegen je praat.”

“Jullie doen nooit wat ik heb gevraagd!”  versus “Ik heb gevraagd of jullie wilden opruimen en ik zie speelgoed op de grond liggen.”

“Wat is het hier weer een puinhoop!”  versus “Er staat afwas op het aanrecht en er ligt wasgoed op de grond.”

2. Vermijd vage taal….

  • Vage hoeveelheden of tijdsaanduidingen: b.v. ‘altijd’, ‘iedereen’, ‘steeds weer’, ‘alweer’, ‘nooit’…..
  • Vage werkwoorden als ‘opjutten’, ‘verstoren’ of ‘drammen’
  • Vage zelfstandig naamwoorden als ‘een puinhoop’, ‘rommel’, ‘chaos’

Voor jou is het duidelijk wat het betekent.
Maar wat voor jou rommel is of een puinhoop waar je heel onrustig van wordt, kan voor de ander gewoon gezellig zijn of niet eens de moeite waard om op te merken.

3. Vanuit ‘ik’…

Communiceer vervolgens de ik-boodschap: Ik zie…, ik hoor…, ik merk…..
In plaats van: Jij hebt niet opgeruimd, jij bent…., jullie zitten te klieren… enz.

Hierdoor voorkom je dat de ander in automatische afweermechanismen schiet. Hij of zij kan namelijk niet ontkennen wat jij waarneemt. Je houdt het dicht bij jezelf. Ik noem het niet voor niets communiceren vanuit het hart.

Jij maakt het verschil

Wanneer jij het verschil wilt maken, wees je dan bewust van je communicatie. Begin met het concreet specifiek maken: zuiver waarneembaar en gebruik daarbij de ik-boodschap.
Dit helpt zowel jou als je gesprekspartner om uit de automatische, onbewuste patronen te blijven.

Dat vraagt bewustzijn en jouw initiatief om de regie te nemen. Maar je krijgt er veel voor terug, namelijk invloed op de situatie. Wanneer jij  je realiseert dat het bij jou begint, dan kun jij het verschil maken. Het verschil tussen ‘alweer in gedoe terechtkomen’ en ‘weten wat je kunt doen om gedoe in de hand te houden’. Dat geeft je kracht en zelfvertrouwen.

Meer weten?

Heeft dit verhaal je geraakt en wil je je verder verdiepen?

In het najaar van 2021 geef ik de driedaagse workshop ‘Van harte gecommuniceerd’ weer.

Of kijk eens of de NLP Practitioner opleiding iets voor jou is:

NLP Practitioner opleiding, bewust communiceren

Twijfel je nog?

Ik denk graag met je mee. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Contact