Spelen, trainen & coachen

12 juli 2017

Wat heb ik toch met ‘spelen’? Ik kom er steeds meer achter dat ‘spelen’ een rode draad voor mij is.

Mijn ouders hadden vroeger een speelgoedwinkel, ligt daar een oorsprong van een patroon? Ik ben er nog niet achter en het doet er ook niet toe.

Jakhals en Giraf

Feit is dat ik iets met ‘spelen’ heb:

In mijn trainingen werk ik graag met poppenkastpoppen. De jakhals en giraf uit de geweldloze communicatie zijn inmiddels aangevuld met de spreekwoordelijke struisvogel.

Ik voel een ezel aankomen ( … iets met stoten en een steen…..)

En zou er een reptielen-handpop bestaan die ons brein, dat automatisch wil vechten, vluchten of bevriezen, kan illustreren?

Er staat een bak vol kleurpotloden en stiften op mijn kantoor, scharen, tijdschriften en tekenpapier.

Inmiddels heb ik ook een hele stapel spellen en kaarten: het omdenken-spel, het NLP-spel, een metamodelvragenspel, het rake-vragenspel, een Metaprogramma-spel en een aantal coachkaartensets.

Playmobil

En dan die bak vol Playmobil die ik heb verzameld en waar inmiddels al menig tafelopstelling mee is gedaan in systemische coach-sessies.

Allemaal handige en leuke hulpmiddelen om iets duidelijk te maken: de kracht van het werken met metaforen.

Het maakt me als een kind zo blij: dat ik d.m.v. ‘spelen’ mensen laat inzien en ervaren waar we met ons denkhoofd niet zo goed bij kunnen. Want we ‘snappen’ ons ‘probleem’ vaak heel goed. We herkauwen het al pratend in onszelf of met anderen, analyseren het tot we een ons wegen en vaak wordt het alleen maar groter maar oplossen doet het niet.

Door er naar te kijken van een afstandje of door het via een metafoor, onbewust, te ervaren, kan er zoveel inzicht en ruimte ontstaan.

Vaak wil daarna het hoofd het wel weer snappen, maar de verandering is dan lekker al gestart.

Kom je een keer spelen? Ik maak graag een play-date met je.