Maak je klus behapbaar door te chunken

20 oktober 2020

Ken je dat? Je hebt een grote klus of een project en je weet niet waar te beginnen. Bijvoorbeeld je schuur opruimen, een driegangen menu koken voor vrienden of het schrijven van een scriptie. Het gevolg is dat je het uitstelt of er helemaal niet aan begint. Je ziet er als een berg tegenop en begint te twijfelen aan je talent en of je het eigenlijk wel echt wilde.

Grote lijnen en details

Je maakt je klus behapbaar door hem op te delen in kleinere brokken. Chunken noemen we dat in NLP.
Ik gebruik deze techniek regelmatig als ik workshops ontwerp of een cursusmap schrijf. Ik stel dat vaak uit. Het lijkt zoveel werk dat ik niet weet waar te beginnen.

Het helpt dan om te schakelen tussen de grote lijnen en de details.

Eerst deel ik de klus op in kleinere stukken. Bijvoorbeeld de NLP cursusmap deel ik op in acht blokken van twee dagen. Vervolgens bedenk ik welke inhoud hoort bij welk blok. En dan blijkt dat ik best al veel informatie heb verzameld. Dat hoef ik alleen nog maar te knippen en te plakken. Zo ontstaan deelprojecten en krijg ik zicht op welke onderdelen ik nog moet schrijven. Vervolgens kies ik wat ik ga doen: dat wat het meest urgent is of waar ik gewoon het meest zin in heb op dat moment. Het chunken geeft mij overzicht en rust. Het maakt de klus behapbaar.

Opdelen in brokken

Chunken is een hele handige NLP techniek. Je kunt ermee schakelen tussen de grote lijnen en de details.

De upchunk is het grote geheel, in mijn geval de NLP opleiding. Maar het kan bijvoorbeeld ook het diner zijn of de verhuizing.

Een downchunk hiervan kan bijvoorbeeld een verdeling in een aantal dagen zijn. Een diner kun je onderverdelen in verschillende gangen. De verhuizing in kamers enzovoorts.

Als je dat weer verder gaat downchunken kom je uit bij de details: de theorie die ik wil bespreken, de voorbeelden die daarbij horen en de oefeningen. Of de ingrediënten van de verschillende gerechten.

Je kunt ook nog lateraal chunken: dan verzin je meer voorbeelden van hetzelfde onderwerp: bijvoorbeeld verschillende oefeningen die je kunt doen per onderdeel of verschillende boodschappen die je moet halen voor je gerecht.

Creatieve techniek

Om dit op een creatieve manier inzichtelijk te maken, werk ik wel met grote vellen papier. Een vel per dagdeel die ik vul met post-its met de onderdelen, oefeningen en filmpjes die ik wil laten zien. En alles wat ik al af heb, krijgt een lekkere, vette krul met een gekleurde stift: Klaar! Check, check, check.

En zo wordt die klus, waar ik in het begin best tegenop zag, een leuk en creatief proces waar ik met veel plezier lekker mee bezig ben: en zo ontstaat dan weer flow en focus.

Hmmm… Nu ik dit zo geschreven heb, is er eigenlijk geen reden meer om het project schuur opruimen nog langer uit te stellen…