Van Dramadriehoek naar Winnaarsdriehoek

28 juni 2018

Wat kan ik voor je doen? vraag ik aan coachee.
We bespreken hoe het met haar gaat. Mooi om te horen hoe ze door de geleerde NLP technieken steeds sneller weer uit een dip is en in haar kracht kan staan.

Helpen? Of ben je aan het Redden?

“Tja, dus met mij gaat het eigenlijk best goed,” zegt ze “maar wat ik met je wil bespreken: Het gaat niet zo goed met mijn broer. Hoe kan ik hem helpen?”

“Ik zeg wel steeds dat hij ook NLP moet gaan doen. Maar hij hopt van het een naar het ander: therapieën, boeken, coaches, echt chaos. Ik merk dat ik het super irritant begin te vinden. Ik wil hem helpen maar hij luistert niet.”

Ja, dat lijkt me naar, iemand die je lief is, zo te zien worstelen.

De Dramadriehoek schiet in mijn hoofd.

“Klopt het dat jij hem eigenlijk wilt ‘redden’?”
“Ja,” zegt ze.

Ik teken de driehoek. Met op de hoeken de rollen van Redder, Slachtoffer en Aanklager.

“En als jij hem wilt redden, zeg je eigenlijk tegen hem: Ik weet het beter, neem mijn advies nou aan want jij weet niet hoe het moet. Klopt dat?”

Oeps, dat resoneert. Daar herkent ze wel wat in.
“Shit,” zegt ze… “die dramadriehoek, ik ken hem zo goed, maar zag niet dat we daar in zaten…”

Onbewust spel

Dat klopt, want dat gaat onbewust.

“Hoe zou het zijn om te schakelen naar de Winnaarsdriehoek?”

En we pakken de theorie erbij, ik moet zelf ook weer even nadenken hoe die rollen dan genoemd worden, er circuleren verschillende versies van deze tegenovergestelde driehoek.

Aandacht voor de Winnaarsdriehoek

“Wat jammer,” zegt ze, “dat alleen die dramadriehoek zo bekend is, eigenlijk zou er veel meer aandacht moeten zijn voor de Winnaarsdriehoek.
Daar hoor je nooit wat over.”

Bij deze dan: aandacht voor de Winnaarsdriehoek.

Herken jij ook dat je soms een ander wilt ‘redden’?

 • Je partner die eigenlijk zou moeten stoppen met roken.
 • Die vriendin met die foute vriend waar ze aldoor over klaagt.
 • Je broer die zo ongezond eet terwijl hij nooit sport.
 • Je moeder die de hele tijd maar binnen zit en nergens zin in heeft.

Jij weet precies wat die ander zou moeten doen. En benoemt dat (niet altijd even) fijntjes. En dat gaat onbewust hoor en gebeurt de hele tijd. We doen het met de beste bedoelingen: Kijk hier eens naar. Dit boek moet je lezen. Dat is echt goed voor je!!

Maar als na meerdere keren je goedbedoelde advies niet wordt opgevolgd, word je boos, je verliest je geduld.
En verdomd, nu word je zelf een slachtoffer, want jij doet zo je best en de ander volgt je advies niet op, neemt je hulp niet aan. Sterker nog, die wordt nu pissig op jou en reageert chagrijnig: “Zeur toch niet zo. Bemoei je met je eigen zaken,” waarop jij weer boos wordt: want je bedoelt het zo goed en wilt het beste voor die ander.
En voor je het weet schakel je tussen deze 3 rollen, onbewust en uiteindelijk verliezen alle drie de posities.

Van verliezers naar winnaars

Hoe zou het zijn deze rollen te transformeren van verliezers naar winnaars:

 • Redder wordt dan Helper
  Je gaat niet redden maar benoemen: “Hee, ik zie dat je het moeilijk hebt. Kan ik iets voor je doen?” Je biedt je hulp aan, maar laat het aan de ander over of hij of zij er gebruik van maakt.
 • Slachtoffer wordt Realist
  In plaats van klagen, kun je vragen: “Hee, hier kom ik niet uit, wil jij me helpen of wat zou je me adviseren?” Eerlijk en realistisch aangeven als je ergens bij geholpen wilt worden. Dit vraagt kwetsbaar zijn.
 • Aanklager wordt Assertief
  Als je voelt dat je boos wordt of geïrriteerd raakt over iets, hoe zou het dan zijn om assertief te zijn en zonder oordeel, vanuit de ik-boodschap feedback te geven?

Als ik deze theorie combineer met geweldloze communicatie, vergelijk ik de winnaarsdriehoek met giraffentaal en begint het met waarnemen zonder oordeel en verwijten. Feedback geven vanuit de ‘ik’ boodschap en op gedragsniveau.

En dan loslaten. Vertrouwen op de vooronderstelling dat ieder mens over alle hulpbronnen beschikt om zijn eigen problemen op te lossen. Dat ieder mens zijn eigen ‘lot’ kan dragen. Hoe lastig dat soms ook is.

Win – Win

Dan zet je mensen in hun eigen kracht en kan iemand er sterker uit komen.
Da’s pas een Win – Win lijkt mij en ook coachee kon hier eerst weer even verder mee……

Heeft dit artikel je geraakt en wil je verder kijken?
Heb je nog vragen? Ik denk graag met je mee:

Contact