Gevoelens en emoties

16 september 2015

Ken jij het verschil tussen gevoelens en emoties? Heb je contact met je gevoel en durf je het werkelijk toe te laten? In de kern zijn al onze gevoelens afgeleid van de 4 B’s, de basisgevoelens: Bang, Bedroefd, Boos en Blij.

Vandaag kocht ik het prentenboek “Vrolijk” van Mies van Hout met prachtige kleurige illustraties van vissen die gevoelens uitbeelden, als kraamkadootje voor een collega.

Wat een mooie manier om kinderen kennis te laten maken met hun gevoelens. Het zijn er ook zo veel…. Je kunt b.v. zenuwachtig zijn, jaloers, kwaad, verdrietig, opgetogen of vrolijk……..

Hoe goed ken jij je gevoelens en sta jij in contact met je gevoel? Durf je je gevoel ook werkelijk toe te laten? Luister je naar je gevoel? Mag het er zijn? Of druk je het weg?

We hebben heel veel woorden voor alles wat we voelen maar in de kern zijn al onze gevoelens afgeleid van de 4 B’s, de 4 basisgevoelens: Bang, Bedroefd, Boos en Blij.

Gevoelens zijn een containerbegrip. We noemen iets al snel een ‘gevoel’ of een ‘emotie’. Deze woorden worden door elkaar gebruikt en dat is prima maar er is wel een fundamenteel verschil tussen deze twee en het is goed dit verschil te herkennen.

Verschil tussen gevoelens en emoties

Binnen NLP maken we onderscheid tussen ‘gevoelens’ en ‘emoties’. Daarbij zijn gevoelens als het ware de fluisteringen van je ziel. Dit is puur en komt van binnenuit. Wanneer je een dierbare verliest voel je je bedroefd. Wanneer er dreiging is, ben je bang. Er wordt een baby geboren en je voelt blijdschap of iemand doet je onrecht aan dan voel je je boos. ‘Gevoelens’ gaan over het hier en nu.

‘Emoties’ komen als reactie op je gedachten over iets. Bijvoorbeeld: je zit je op te vreten over een komende verandering op je werk waar je het niet mee eens bent. Je piekert er over en door al dat gepieker word je steeds emotioneler. Of je piekert en verzint allerlei rampscenario’s over b.v. een ongeluk krijgen of ziek worden. Dit gaat niet over het hier en nu maar over iets uit het verleden of iets wat misschien in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren.

In werkelijkheid is er niets aan de hand maar jij voelt wel de bijbehorende emoties en dat kan net zo heftig aanvoelen als wanneer het echt gebeurt (!).

Verschil tussen gevoelens en quasi gevoelens

Daarnaast wordt er binnen de geweldloze communicatie ook nog onderscheid gemaakt tussen ‘gevoelens’ en ‘quasi gevoelens’.

Merk maar eens het verschil wanneer je zegt: “Ik voel me verdrietig” of “Ik voel me belazerd”. In het tweede geval kun je daar denkbeeldig “….. door jou…..” achter zetten en zo maak je een ander verantwoordelijk voor jouw gevoel en bestaat de kans dat je de ander uitlokt om in de verdediging te schieten.

In de workshops en trainingen die ik organiseer zullen we veel aandacht besteden aan deze thema’s: Het verschil tussen ‘gevoelens’ en ‘emoties’ en tussen ‘gevoelens’ en ‘quasi-gevoelens’. Je leert dit te herkennen en te benoemen zodat je in contact kunt komen met het onderliggende gevoel. Wanneer dat er even helemaal mag zijn, krijgt het de ruimte en kan het oplossen.

Nieuwsgierig geworden?

BenieuwdAan de 4 B’s van de basale gevoelens waar alle andere gevoelens van zijn afgeleid voeg ik graag nog een B toe: Benieuwd!

Gelukkig stond deze ook in het boekje van Mies. Voor wie benieuwd is wat ik te bieden heb met mijn trainingen en workshops. Je bent van harte welkom.