Omgaan met gevoelens: surfen op de emotiegolf

13 oktober 2020

Omgaan met gevoelens vinden veel mensen lastig. Onprettige gevoelens vermijden we liever. We hebben verschillende manieren om ons gevoel de kop in te drukken. Helaas zijn die meestal niet zo effectief.

Lees verder ›

Wie was Marshall Rosenberg?

05 oktober 2020

Marshall Rosenberg is een Amerikaanse psycholoog die leefde van 1934 tot 2015.  Hij is de grondlegger van de Geweldloze Communicatie.

Wolven temmen

Tegen leerlingen die nog nooit van zijn methode hadden gehoord, zei hij: “Ik ben Marshall en ik tem wolven.” Dat wekte vaak de interesse.

Lees verder ›

Wat betekent geweldloosheid?

01 oktober 2020

Mensen schrikken soms van de term ‘geweldloze’ communicatie. Het klinkt zo groot. Ze voelen zich niet aangesproken omdat zij geen ‘geweld’ gebruiken. Ze denken dan aan het soort geweld waarbij je een ander fysiek pijn doet.

Lees verder ›

Oude bladeren loslaten

29 september 2020

De herfst is begonnen. Bladeren vallen van de bomen. De natuur doet dat vanzelf. Wij mensen niet. Wij staan wat verder af van onze natuurlijke cyclus. Toch is het belangrijk mee te bewegen met de seizoenen.

Lees verder ›

Gevoelens: het belang van goed voelen

24 september 2020

Goed voelen is luisteren naar wat er speelt in jou. We hebben het vaak over positieve en negatieve emoties. Dat klinkt alsof er goede en slechte gevoelens zijn maar dat is niet zo.

Lees verder ›