NLP Groningen

Van Harte Gecommuniceerd

17 november 2022

Leer in vier stappen hoe je conflicten de baas blijft

Zie jij op tegen lastige gesprekken en vermijd je conflicten? Reageer je soms feller dan je bedoeling is? Je wilt de ander niet kwetsen maar ook niet gekwetst worden. En daarom ga je soms aan je eigen gevoel voorbij. Voor de lieve vrede. Maar de lieve vrede bewaren, werkt niet.

Vaak hopen we, dat het ‘gedoe’ vanzelf wel over gaat als die ander verandert. Dat zou super fijn zijn, maar zo werkt het helaas niet.  Je hebt namelijk geen invloed op een ander. Het enige waar jij invloed op hebt, is jouw eigen gedrag en jouw houding: jouw (interne) communicatie.

De belangrijkste sleutel is jouw communicatie

Om goed te kunnen verwoorden wat jij wilt, moet je eerst weten wat je wilt. Veel mensen zijn zich echter niet bewust wat echt belangrijk voor ze is. Eerst jezelf leren kennen, is cruciaal voor je communicatie. Wat zijn jouw gevoelens en behoeftes? Wat vind je belangrijk? Hoe geef jij je grenzen aan? Wat is van jou en wat is van de ander?

Deze aanpak werkt echt!

Cursisten vertellen dat ze na de training heel anders met conflicten en ‘gedoe’ omgaan. Dit is dus te leren en ik kan je daarmee helpen. Ook in jouw situatie (of dit nu iets op je werk is of in je privé-situatie).  Het verandert niet de situatie maar wel hoe je ermee omgaat. Je gaat anders kijken, anders luisteren en anders reageren.

Had ik dit maar eerder geweten

Regelmatig hoor ik van mijn cursisten en klanten: “Had ik dit maar eerder geweten. Het is eigenlijk zo simpel.” Deze, eigenlijk simpele, technieken gaan jou ook helpen beter om te gaan met conflictsituaties en ‘gedoe’ in relaties, in jezelf en in je werk.

Dit zouden kinderen op school moeten leren.

Doe ook mee. Zodat jij ook meer rust gaat ervaren en minder conflicten hebt en zodat ook jij dit mee kunt geven aan je kinderen.

Wat maakt deze training zo effectief?

Je krijgt contact met jezelf en leert communiceren vanuit je hart. Vanuit belangrijke waarden en behoeften. Je legt de schuld niet meer bij de ander maar richt de aandacht op wat jij wilt. (Dit is niet egoïstisch!) Je gaat leren hoe je duidelijk communiceert wat jij wilt. Zonder ervoor te hoeven strijden of op ‘je strepen’ te moeten staan.

Unieke combinatie van NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk

NLP en geweldloze communicatie Groningen
Vier simpele stappen

Houvast in lastige gesprekken

In deze workshop leer je eerst vooral ‘Jezelf’ kennen: hoe je waarneemt, je waarden, behoeften en grenzen. Vervolgens krijg je praktische tools en technieken om je gevoelens en emoties te herkennen en goed te kunnen verwoorden. Deze combinatie van technieken uit NLP en geweldloze communicatie maakt deze training zo effectief. Inzichtelijk en praktisch in vier simpele stappen.

Het maakt dat jij je veel steviger voelt. Je ervaart rust tijdens lastige situaties en straalt deze rust ook uit. Je gaat meer harmonie ervaren. Zowel thuis als op je werk.

Programma Van Harte Gecommuniceerd

In de driedaagse workshop “Van harte gecommuniceerd” zijn de meest relevante technieken uit NLP en geweldloze communicatie praktisch gecombineerd.

Een greep uit de onderwerpen:

Dit is een greep uit de kennis die ik met je deel. Je krijgt een stukje theorie en we zullen vooral ook veel oefenen. Zodat je stap voor stap kunt ervaren hoe het ook anders kan.

Communicatiemodel:

Hoe nemen we de wereld waar? Het geeft wederzijds begrip als je snapt hoe ieder mens uit die enorme hoeveelheid prikkels die we dagelijks ervaren, een eigen beeld van de werkelijkheid creëert.

Vooronderstellingen:

Aannames over jezelf en de ander, voor een neutrale, onbevooroordeelde basishouding.

Metaprogramma’s: 

Onze automatische werk- en denkprocessen: de ‘gebruiksaanwijzing’ van jezelf en de ander (her)kennen. Waardevolle kennis, die veel begrip oplevert, met name in werksituaties. Dus je gaat je ‘lastige’ collega’s veel beter begrijpen. 

Waarneemposities:

Hoe ervaar jij de situatie en hoe ervaart de ander dat? En wat als je als waarnemer naar de situatie kijkt?

Geweldloze communicatie:

Het gedachtegoed van Marshall Rosenberg, Amerikaans psycholoog en expert op het gebied van conflicten. Een eenvoudig vier-stappen model geeft je houvast in al die ‘gedoe’-situaties. Je krijgt inzicht in de stappen en de bijbehorende valkuilen.

Gevoelens en emoties:

Kennis over deze ‘containerbegrippen’: wat is het verschil tussen gevoelens en emoties? Welke gevoelens zijn er eigenlijk en wat voel jij in bepaalde situaties? Ervaren hoe je stemming wordt beïnvloed door jouw gedachten over situaties.

Waarden en behoeftes:

Leer wat voor jou werkelijk belangrijk is en wat je behoeftes zijn in bepaalde situaties.

Een belangrijk ingrediënt is humor:

Het thema is voor veel mensen serieus maar dat betekent niet dat de workshop saai of zwaar is. Humor is een belangrijk ingrediënt deze drie dagen. Lachen ontlaadt. Door te spelen, leren we op onbewust niveau. We oefenen situaties met de metafoor van de Jakhals en Giraffe.

Systemisch coachen:

Tijdens de workshop oefenen we met situaties uit jouw praktijk. Sommige automatische patronen zijn afkomstig uit je systeem van herkomst. Dit herkennen en erkennen geeft inzicht en rust.

Veel persoonlijke aandacht

We werken in een kleine groep (maximaal acht personen). Er is veel persoonlijke aandacht voor de cursisten en je leert ook veel van elkaar.

Voorkennis:

Je hebt geen speciale voorkennis of opleiding nodig. De workshop is een afwisselende mix van kennis, filmpjes, humor, praktische oefeningen, uitwisseling en reflectie. Alle leerstijlen komen uitgebreid aan bod. De theorie krijg je in een uitgebreide, goed verzorgde reader mee naar huis.

Datum en tijden:

17, 18 en 19 november 2022
Lestijden van 10.00 tot 17.00 uur

Locatie:

De Blauwe Boerderij, Lindenhof  2, Groningen

Kosten:

€395,00 (Voor bedrijven is dit excl. BTW)

Inclusief koffie, thee, versnaperingen en uitgebreide reader. Een lunch is niet inbegrepen, maar je kunt zelf iets meenemen of iets kopen in de buurt

Helemaal overtuigd?

Meld je dan nu aan voor deze prachtige workshop!

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan jou helpen de regie te nemen over hoe jij je voelt. Zodat jij gaat snappen hoe je dat doet. En al die technieken en modellen zoals NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk zitten in mijn rugzak en helpen ons daarbij.

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.