Holding Space

Er zijn voor de ander

Workshop Holding Space

8 december 2022

Begeleiden bij moeilijke gesprekken

Ben jij hulpverlener, leraar, coach of vrijwilliger? Spreek je regelmatig mensen die in een lastige fase van hun leven zitten? Raak je gemakkelijk ingezogen in het leed van anderen? Zowel in je werk als privé? Wil jij stevig blijven bij emoties van anderen?

Een luisterend oor zijn

Je vriendin ligt in scheiding en ze komt bij jou uithuilen. Een coachklant deelt een pittig verhaal met je. Je buurvrouw is net weduwe geworden. Op je werk is gedoe en collega’s komen bij jou ontladen. Heftige verhalen en pittige gesprekken. Jij bent een luisterend oor. Het is wat je werk interessant maakt. Maar het kan ook zwaar zijn. Hoe zorg je ervoor dat je niet al dat leed op je schouders neemt?

Mee-leven, niet mee-lijden

We zijn geneigd te willen helpen. We geven graag advies en dragen oplossingen aan. Maar dat helpt soms niets. De ander heeft vaak alleen maar behoefte om het verhaal te delen. En jij hoeft alleen maar te luisteren. Dat klinkt simpel maar is het niet. Het kan voelen alsof je met lege handen staat. Want je wilt zo graag van betekenis zijn en helpen de pijn te verzachten. We willen zo graag iets doen.

The hardest thing about Holding Space is

that it can feel like you’re doing nothing

– Heather Plett
Liefdevolle, veilige ruimte bieden

De kunst van Holding Space

Holding Space is een houding. Het is de basishouding van een coach of begeleider. Jij creëert een veilige ruimte waarin de ander zijn verhaal kan doen. Je oordeelt niet en poetst het probleem niet weg. Je laat de ander er helemaal zijn.

Jij bent een baken, waarbij de ander zich helemaal veilig kan voelen om door deze moeilijke fase heen te gaan. Je vertrouwt op de kracht van de ander. Als jij uit de automatische ‘reparatie-reflex’ blijft, kan de ander in zijn kracht staan.

De term Holding Space is afkomstig van Heather Plett. Zij is spreker en auteur en schreef het boek ‘De kunst van Holding Space’. De term wordt ook gebruikt binnen het systemisch werk en geweldloze communicatie.

Workshop Holding Space

Wil jij deze basishouding leren? Wil je gemakkelijker om kunnen gaan met emoties van anderen? Dan is deze workshop een aanrader voor jou.

Datum en tijd

Donderdag 8 december van 10.00 tot 17.00 uur

Locatie

Cursuscentrum De Poort, locatie Friesestraatweg 31 te Groningen

Kosten

€ 125,00 (voor bedrijven is dit exclusief 21% BTW)

Inbegrepen zijn koffie, thee, versnaperingen en een goed verzorgde hand-out. Een lunch is niet inbegrepen.

Onderwerpen die aan de orde komen:

Basis Coach houding: een houding van ‘fair witness’, een niet-wetende
Wat is Holding Space?
Veiligheid, Meditatie, de NLP vooronderstellingen
Geweldloze communicatie
Sympathie, empathie, compassie en de valkuilen van empatische communicatie 
De reddersdriehoek en de winnaarsdriehoek
Holding Space voor jezelf, zelfzorg

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan jou helpen de regie te nemen over hoe jij je voelt. Zodat jij gaat snappen hoe je dat doet. En al die technieken en modellen zoals NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk zitten in mijn rugzak en helpen ons daarbij.

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.