Gemak in je communicatie, ook voor jou!

NLP Practitioner opleiding

Startdatum: 4 oktober 2024

Leer hoe jij communiceert met impact

Communicatie lijkt steeds ingewikkelder te worden. Juist in deze tijd is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vind jij het lastig om voor jezelf op te komen? Wil je effectiever leren communiceren? In de NLP Practitioner opleiding ga je hier praktisch mee aan de slag.

Er zijn, voor de ander en voor jezelf

Werk jij met mensen? Misschien in de zorg of op school? Daarvoor is het nodig eerst goed voor jezelf te zorgen. Wil jij je cliënten, stagiaires of medewerkers goed begeleiden? Een goede ouder, partner of mantelzorger zijn? Die coachende collega? Verzorgende of ontzorgende ondersteuner?
Dat stukje extra geef je door zelf je basis goed op orde te hebben. Ken jezelf: wat zijn je talenten en je kwaliteiten? Je behoeftes, je waarden, je triggers en je pijnpunten. Waarom reageer jij zoals je reageert?

Inzicht in jouw onbewuste patronen

Door je eigen onbewuste patronen bewust te maken, te ervaren en te helen, kun je in je dagelijkse communicatie net dat stukje extra bieden: impact hebben. Ik noem dat bewuste communicatie of communiceren vanuit het hart. Communiceren met compassie: er zijn voor de ander zonder jezelf te verliezen. Wil jij dat ook leren?

Gun jij jezelf dit stuk ontwikkeling en wil je een opleiding doen die echt impact gaat hebben? Zowel op jouw leven als ook op degene die jij begeleidt? Deze NLP Practitioner geeft jou de tools om te leren communiceren vanuit het hart. We maken het onbewuste bewust.

NLP en geweldloze communicatie
Het vier stappen model van geweldloze communicatie

Drie vliegen in één klap

In deze opleiding combineer ik drie technieken die elkaar mooi aanvullen:

 1. NLP
 2. Geweldloze communicatie
 3. Systemisch werk

Deze technieken versterken elkaar en zorgen dat je echt impact krijgt in al je communicatie:

 • Je eigen interne gekwebbel
 • Privé: thuis met je kinderen, je partner, vrienden en familie
 • Op je werk: met collega’s, je baas, medewerkers of cliënten

Leer communiceren met het onderbewuste

Binnen deze NLP opleiding word je je bewust van hoe deze principes werken. Zowel in theorie als zelf ervaren en helen. In 16 dagen bouwen we dit op en leer je communiceren op bewust niveau en met het onderbewuste.

Locatie

Mijn trainingslocatie is aan de Stationsweg 149A te Zuidlaren

Data

De opleiding is verdeeld in acht blokken van twee dagen (vrijdag en zaterdag):

 • 4 en 5 oktober 2024
 • 8 en 9 november 2024
 • 6 en 7 december 2024
 • 10 en 11 januari 2025
 • 7 en 8 februari 2025
 • 7 en 8 maart 2025
 • 4 en 5 april 2025
 • 9 en 10 mei 2025

Lestijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur.

Kosten

€ 2175,00   (voor bedrijven is dit exclusief BTW)

Betaling in termijnen is mogelijk.
Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en versnaperingen.

Kleine groepen: veel persoonlijke aandacht

Ik werk met kleine groepen (minimaal zes, maximaal twaalf deelnemers). Daardoor is er veel aandacht voor jou.

Impact op alle lagen

Fysiek

Lichaam en geest zijn een. Hoe jij de wereld om je heen waarneemt, doet iets met je stemming.
Je ervaart de wisselwerking tussen je gedachten en je lijf. En hoe je dit kunt inzetten om meer in je kracht te staan.

Taal

We gebruiken taal als middel om te communiceren met impact. Je leert de kunst van het vragen stellen.
Giraffentaal voor communicatie vanuit het hart. Jakhalzentaal om je valkuilen te herkennen.

Samenwerking

Je eigen automatische werk- en denkpatronen leren kennen en die van de ander kunnen herkennen, heeft een positieve uitwerking op alle vormen van samenwerking.

Zintuiglijk

Je bewust worden van hoe jij de wereld waarneemt, welke verhalen jij jezelf vertelt en hoe je het leven ervaart en hoe je bij de ander diens zintuiglijke voorkeur herkent en daarop kunt afstemmen.

Hersenspinsels

Je realiseren dat dat niet persé DE waarheid is, maar een creatie van jouw brein, jouw gedachtenspinsels, gebaseerd op jouw ervaringen. Van jongsaf aan, het woord zegt het al… vorm je je wereldbeeld. Jouw meningen en gevoelens, normen en waarden zijn gebaseerd op dat wat jij, als kind, hebt geleerd en bent gaan geloven. Met het niveau, het verstand van een jong kind. Dus hoe waar is jouw waarheid?

Emotioneel

Bewust worden hoe oude emotionele pijnstukken doorwerken in je dagelijkse communicatie.
Snappen waarom je op bepaalde mensen of situaties ineens zo heftig kunt reageren. Dat heeft vaak niets met die persoon te maken maar kan getriggerd worden door een onbewuste ervaring.

Systemisch

Van je ouders erf je niet alleen je lichaamsbouw en kleur van je ogen.
Ook hun onbewuste overlevingsmechanismen neem je over. Wat neem jij (onbewust) over vanuit je familie?

Globale opbouw van de opleiding

Thema 1: bewustwording en afstemmen

In dit eerste blok leggen we de basisfundamenten voor impactvolle communicatie. 
Je maakt kennis met de NLP vooronderstellingen: een aantal helpende principes die jou meer in je kracht doen staan. Een stevige basishouding, vanuit je hart, van waaruit je kunt leven, werken en communiceren. 

Het NLP communicatiemodel verklaart ons gedrag, van waarnemen van een prikkel tot aan je stemming en de wisselwerking met je lichaam. We functioneren op meerdere lagen. Dat wat je ziet, hoort en ervaart aan de buitenkant wordt gestuurd door een grote onbewuste onderstroom.

Je wordt je bewust van onbewuste sturingsmechanismen: 

 • Zintuiglijke voorkeuren en automatische werk- en denkpatronen
 • Lichaamstaal, emoties, gevoelens en hoe het brein werkt
 • Jouw belangrijke waarden en behoeftes
 • Je overtuigingen, dat wat jij over de wereld en het leven bent gaan geloven.
 • Rapport: afstemmen op jezelf en de ander, verbaal en non-verbaal

Thema 2: Doelen stellen en in je kracht staan

Hoe sta je, soms letterlijk, stevig in je schoenen? In dit blok leer je veel technieken om je stemming te beïnvloeden.

Associëren en dissociëren

Soms is het fijn om ergens helemaal in op te gaan en soms is het beter om afstand te nemen. En hoe kun je van nog grotere afstand kijken en voorkom je herbeleving van nare situaties? Hoe je dit precies doet, leren we in dit blok.

Waarneemposities

Waarnemen vanuit verschillende perspectieven, geeft meer inzicht. Inzichten die eerder onbewust waren. 

Submodaliteiten

De betekenis van een ervaring wordt bepaald door hoe wij een ervaring (zintuiglijk) hebben opgeslagen. Met behulp van submodaliteiten kun je invloed uitoefenen op hoe een ervaring wordt beleefd. Heftige ervaringen uit het verleden kun je hiermee b.v. minder heftig maken. Prettige ervaringen kun je uitvergroten en gebruiken als hulpbron.

Ankeren

Een techniek om hulpbronnen op te halen uit eerder opgedane succesvolle ervaringen. 
Stap in je succes, plezier of kracht!

Fysiology of Excellence

Je kent misschien de zgn. Powerpose. Je bewustworden en gebruikmaken van je lichaamshouding.

Het Outcomemodel en het coachmodel

Doelen stellen die je echt gaat halen door je bewust te zijn van de meerwaarde. We oefenen met de invloed van belemmerende en bekrachtigende overtuigingen op een doel.

Thema 3: Communiceren met impact 

Metaprogramma’s

Kennis over onze automatische werk- en denkpatronen. Het kennen van je eigen en (leren) herkennen van de metaprogramma’s van de ander levert veel onderling begrip op. Een zeer waardevolle tool voor samenwerking.

Geweldloze communicatie

Het vier-stappenmodel van verbindende communicatie: een zeer waardevolle en toepasbare techniek voor het verminderen van conflicten en zorgen voor (eigen) gevoelens en behoeftes. We oefenen met eigen voorbeelden en leren de taal van de jakhals en de giraffe.

De kunst van het vragen stellen

Goed luisteren is een must, maar de juiste vragen leren stellen ook. 
Met de NLP techniek chunken, het metamodel en het Miltonmodel leer je makkelijk schakelen van grote lijnen naar details en vice versa.

Thema 4: Een duik in de diepte

Functies van het onbewuste

Uitleg over hoe ons onbewuste werkt. 

Metaforen

Een veelgebruikte manier om met het onbewuste te communiceren is d.m.v. metaforen. Spreekwoorden en gezegden, sprookjes of verhalen kunnen op een andere laag een boodschap overbrengen.

Trance

Als je ontspannen bent, merk je dat de antwoorden soms vanzelf op-ploppen. Je leert trance toepassen. Zowel bij jezelf als bij de ander om te kunnen communiceren met het onderbewuste 

Herkaderen

Ook wel omdenken genoemd: Hoe kun je het anders bekijken?

Communiceren met onbewuste delen

We hebben verschillende innerlijke delen: bijvoorbeeld je interne criticus, je innerlijk kind, de twijfelaar, de perfectionist of een chaotisch deel. Hun gedrag is soms niet handig maar ze willen het beste voor je. In gesprek gaan met je innerlijke delen levert veel informatie op.

Tijdlijnen

Een tijdlijn is een metafoor hoe wij ons leven hebben ingedeeld. Verleden, heden en toekomst liggen gerangschikt op een lijn. Op deze tijdlijn kun je veel interventies doen: vergeten talenten weer ophalen uit het verleden, oud zeer opsporen en helen of een doel planten in je toekomst.

Thema 5: The final impact

De logische niveaus

Al het leven, leren, veranderen, alles vindt plaats op verschillende lagen. Als al deze lagen met elkaar in overeenstemming zijn, ervaar je alignment. In dit laatste blok doen we een mooie oefening om alle lagen in jou, op elkaar af te stemmen: van je omgeving, gedrag, je vaardigheden, waarden en overtuigingen, tot je identiteit, je rollen en je missie. 

Traumawerk

een oud trauma opruimen. 
Bij trauma’s denken we vaak aan hele heftige gebeurtenissen, zoals misbruik, verlies en ongevallen. Maar ook veel kleinere voorvallen zoals pesterijen, een keer alleen gelaten zijn, je amandelen die geknipt moesten worden, kunnen traumatisch werken voor een jong kind. Jouw jongere zelf kunnen troosten en geruststellen in zo’n situatie maakt dat dat jongere deel van jou alsnog kan ‘opgroeien’. 

Systemisch werk

Theorie en oefeningen. We maken deel uit van systemen. Je werk, het dorp, de sportclub zijn voorbeelden van systemen. Systemen hebben invloed op ons en onderling. De belangrijkste systemen waar we mee te maken hebben zijn je systeem van herkomst en je familie. Systemen kunnen goed functioneren als aan drie belangrijke wetten is voldaan. Na dit blok snap je de basisbeginselen van het systemisch werken en heb je ervaren hoe dit werkt.

Certificering

We ronden de opleiding af met een korte presentatie per cursist en je ontvangt het NLP Practitioner certificaat.

Nieuwsgierig geworden?

Ik kan jou helpen de regie te nemen over hoe jij je voelt. Zodat jij gaat snappen hoe je dat doet. En al die technieken en modellen zoals NLP, geweldloze communicatie en systemisch werk zitten in mijn rugzak en helpen ons daarbij.

Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.