Workshop Maskers

Karakterstructuren en Kindconclusies

Workshop Maskers maken

19 oktober 2024

Al vanaf onze kindertijd, trekken we emotionele muurtjes op. Steeds als er vervelende dingen gebeuren, bouwen we daar onbewust, een beschermlaagje bij. We verstoppen ons als het ware achter dat muurtje. Zodat de pijn ons niet kan raken en we het verdriet en ongemak niet hoeven te voelen. Dat muurtje, je verdedigingsmechanisme, wordt ook wel je masker genoemd.

Ik heb een masker opgezet

Zo ga ik door het leven

Zodat niemand me kent

Ik heb de moed opgegeven

– Anouk

Je masker vormt je. Het is kenmerkend voor jou als persoon. Het wordt je karakter: je gedrag, je gedachten, je kwaliteiten en je valkuilen. Zelfs je lichaamsbouw zegt iets over hoe je bent opgegroeid. 

Wilhelm Reich, psychiater in de jaren dertig, ontdekte een aantal karakteristieke eigenschappen die mensen ontwikkelen als reactie op jonge kwetsuren. Hij is de grondlegger van wat we de karakterstructuren noemen.

Je karakterstructuren zijn je overleefmechanismen. Ze helpen je opgroeien en beschermen je tegen pijn en ongemak. Maar als je volwassen bent, heb je deze beschermmechanismen niet meer nodig. Toch zijn ze nog steeds actief. Steeds als een situatie je herinnert aan een oud kindstuk schiet je automatisch, die oude pijn weer in. Je masker wordt geactiveerd en je vervalt in oude patronen.

Herken jij bijvoorbeeld: hard werken, jezelf groter of juist kleiner maken dan je bent? Denken dat je niet goed genoeg bent, perfectionisme, je boosheid inslikken, over je grenzen laten gaan en pleasen, zijn ook overleefpatronen.

De bijbehorende gedachten zijn bijvoorbeeld: ik hoor hier niet, ik ben niet goed genoeg, straks val ik door de mand, laat maar, jij je zin of niemand is te vertrouwen.

Als je overleefmechanismen je valkuilen worden en je belemmeren, is het tijd om ze te gaan herkennen en transformeren. Je mag ont-maskeren!

Ontdek de kwaliteiten van jouw masker!

Hoe is jouw karakter gevormd? Welke maskers heb je?

Begrijpen is de eerste stap. In deze workshop neem ik je mee in een reis langs de karakterstructuren. De ontwikkeling, de kenmerken, de kwaliteiten, valkuilen en de bijbehorende gedachten (de kindconclusies).

Je valkuilen zijn doorgeschoten kwaliteiten

– Anita Schelling

Ontdek de kwaliteiten van jouw masker en leer wat jouw ontwikkelpunten zijn. Transformeer je beperkende gedachten naar bekrachtigende, helpende gedachten.

Als je je masker afdoet, wie ben jij dan? Wie ben jij zonder je beschermlagen? Dat voelt misschien kaal en onveilig want je masker is sterk en vertrouwd. Maar je bent nu volwassen en hebt alle hulpbronnen in je die je nodig hebt. Je kunt jezelf ontwikkelen en je kindconclusies omdenken.

Workshop maskers maken, karakterstructuren & kindconclusies

Datum en tijd:

Donderdag 17 oktober 2024, van 10.00 tot 17.00 uur

Locatie:

Stationsweg 149 A te Zuidlaren

Kosten:

€ 155,00 (voor bedrijven is dit exclusief BTW)

Dit is inclusief alle materialen, koffie, thee en versnaperingen.